Köpa Collie

Collien är rasen för dig som gillar ett aktivt liv där hunden får vara med!

Collien karakteriseras i stort av att vara familjekär, vänlig, följsam och lättlärd och det är en aktiv hund som kräver daglig aktivering. Collien är en frisk ras som vanligtvis uppnår en ålder av 10-12 år.

Även om collien är en hund med förhållandevis få sjukdomar så är det viktigt att sätta sig in i vad som är rasens svagheter, och colliens främsta svaghet är vissa delar i mentaliteten. Svenska Collieklubben verkar aktivt för att förbättra colliens mentalitet. Rasen behöver som helhet få en större nyfikenhet, mindre rädslor och mer framåtanda. Detta är viktigt inte bara för dig som vill träna och kanske tävla i någon hundsport med din vän, utan också för dig som vill ha en aktiv kompis. Ju mindre rädslor och ju mer nyfikenhet din collie har, desto roligare kommer du få det med din hund. Ljudrädslor och bristande nyfikenhet samt golvrädsla kan göra att din hund exempelvis kan må dåligt på nyårsafton, vägra gå på blanka golv, och har svårt att komma över obehagliga händelser.

Inom collierasen finns det bra hjälpmedel för att hitta en valp som har bra förutsättningar att bli orädd och nyfiken på livet. Ett av dessa hjälpmedel kallas Mentalindex. Mentalindex för en kull tas fram genom att hanens och tikens Mentalindex slås ihop och delas på två. Du får då fram en siffra. Ett exempel: om hanen har 110 i Mentalindex och tiken har 95 så kommer kullen få Mentalindex (110 + 95 = 205/2 ) = 102,5. 100 är medelvärdet för nyfikenhet och orädsla i collierasen. Om den kull du är intresserad av har ett Mentalindex över 100, så betyder det att de valparna förväntas bli mer nyfikna och mindre rädda än genomsnittscollien. Om Mentalindex för kullen är under 100, så förväntas kullen bli mindre nyfiken och mer rädd än genomsnittscollien. Om du väljer en kull där Mentalindex är över 100 så ökar du möjligheten att få en tryggare och gladare collie.

Mer om Mentalindex hittar du här >>

Uppfödare skall i val av avelsdjur alltid ta hänsyn till hela hunden, d.v.s dess utseende, exteriör och dess fysiska hälsa och mentalitet. Genom att uppfödare kan motivera sina val av avelsdjur blir det lättare för dig som valpköpare att hitta din framtida familjemedlem.

Till din hjälp – titta här på hemsidan

På fliken ”Om collie” hittar du allt du behöver veta om vår fina ras. Här finns information om rasens historia, om exteriör, hälsa och mentalitet. Om du behöver hjälp att tolka informationen så vänd dig med fördel till någon av kontaktpersonerna för rasinformation. De allra viktigaste sakerna att titta på förutom mentaliteten, är hundens höftleder, ögon, och inavelsgrad.

Våra kontaktpersoner för rasinformation hittar du här>>
Mer om höftleder hittar du här>>
Mer information om Mentalindex hittar du här>>

Att tänka på vid val av uppfödare

  • Det är viktigt att det är en/flera person/er som du känner förtroende för.
  • Be att få träffa BÅDE tiken och valparna hemma hos uppfödaren.
  • Tiken ska vara tillgänglig för valparna under deras första 8 veckor, det är en viktig del i deras utveckling.
  • Uppfödaren bör ställa frågor och ställa krav på dig som blivande valpköpare. Detta för att såväl måna om sina valpar som att du ska få de bästa förutsättningarna i ditt kommande hundägande. Ett vanligt önskemål är att du planerar att höftledsröntga din hund samt gå MH med den när den blivit gammal nog. Det är viktigt både för uppfödaren och för rasen som helhet.
  • En del uppfödare vill att valpköparna ska tävla med sina hundar. Det är viktigt att dina ambitioner stämmer överens med uppfödarens.
  • Då du hämtar din valp ska köpehandling, registreringsbevis och besiktningsintyg vara i ordning. Besiktningsintyg skall vara utfärdat av veterinär och vara högst 7 dagar gammalt. Om någon handling saknas bör du inte fullfölja köpet.

Att tänka på vid val av valpkull

Aktuella valpkullar

På vår hemsida har vi en lista på uppfödare uppdelade på regioner i landet, där uppfödarna själva skickar in information om planerade kullar. Tänk på att du kan behöva åka en bit för rätt valp – ett hundköp är ett köp som kommer påverka ditt liv i många år framöver, så se till att du ger dig och din valp rätt förutsättningar för ett roligt liv tillsammans fullt av nyfikenhet och utan rädslor!

Aktuella valpkullar hittar du här>>